In het meinummer van het Kringblad verschijnt een artikel over het Duits militair oorlogskerkhof aan de Teselaar in Bemmel. Paul Oostervink, lid van de HKB, startte een zoektocht naar dit kerkhof naar aanleiding van een foto die door de Historische Kring Huessen aan de HKB werd geschonken.
De foto is genomen in de richting van de Waaldijk met vaag op de achtergrond de boerderij van de familie Willemsen op De Pas.
Deze foto was voor Paul Oostervink reden om te gaan zoeken naar informatie in het Regionaal Archief Nijmegen. In dit archief wordt namelijk de inventaris van het archief van de Gemeente Bemmel bewaard. Uit archiefstukken is gebleken, dat er in de periode 1945 tot 1957 aan de Teselaar een Duits militair oorlogskerkhof heeft gelegen. Met in 1947 281 rijks graven van Duitse militairen op de begraafplaatsen van Angeren, Doornenburg en Bemmel.
Tijdens hevige gevechten in en rondom Bemmel in september 1944 sneuvelden twee Duitse militairen, die beiden in de voortuin van De Kleine Pol of Polsigt, het huis van de familie Van Roosmalen aan de Dorpstraat A 233 in Bemmel werden begraven. Beide militairen zouden later worden herbegraven op de Algemene Begraafplaats aan de Teselaar.
In 1944 was de 10-jarige Eef Damen met zijn vriendjes regelmatig op de begraafplaats bij het Duitse anti-tank kanon te vinden, dat bij het ‘krekelhuisje’ stond opgesteld. Het kanon kreeg op de dag dat Bemmel op 25 september 1944 werd bevrijd een voltreffer te verduren, waarbij de vijf Duitsers van het kanon werden gedood.
Na de oorlog werden in de periode september tot en met december 1957 de stoffelijke resten door Nederlandse militairen van de Dienst Identificatie -en Bergingsdienst overgebracht naar het Centrale Duitse militaire kerkhof Ysselsteyn in de gemeente Venray.
Het hele artikel kunt u lezen in het meinummer van het Kringblad. Bent u nog geen lid en wilt u het artikel toch lezen? Dan kunt u hier lid worden voor 17,50 per jaar of een los exemplaar bestellen voor 5 euro bij secretaris@historischekringbemmel.nl