Op 5 mei vieren we in Nederland Bevrijdingsdag; op die datum kwam in 1945 officieel voor ons land een einde aan de Tweede Wereldoorlog. In een groot deel van de Betuwe kijkt men anders tegen de bevrijding aan. Het wordt er dikwijls meer ervaren als een periode, een tijdspanne van maanden waarin dit gebied bevrijd werd. In die maanden leek de bevrijding te zijn begonnen op 17 september 1944 toen onder de naam Market Garden een grote geallieerde troepenmacht de doorgang moest forceren naar Duitsland. In Bemmel hoorde men die zondag hoe eerst de luchtverdediging van de Duitsers bestookt werd in Arnhem. Later op die zondag landden troepen ten westen van Arnhem die de laatste brug moesten innemen. Het bleek een brug te ver en het gevolg was dat de frontlinie in de Betuwe kwam te liggen. Er werd verbitterd gevochten in de maanden die volgden. Soms dachten de bewoners dat de bevrijding nabij was, maar het zou nog lang duren; een periode tussen hoop en vrees.
Over deze bewogen tijd zijn vele publicaties verschenen. Naarmate de afstand in tijd tot de gebeurtenissen groeide, werd de toon van de verslaggeving zakelijker. De geschiedschrijver verhaalt de gebeurtenissen afstandelijker dan de dagboekschrijver die de oorlog aan den lijve ondervond. In ons Kringblad is uiteraard vaak aandacht aan de laatste oorlogsmaanden en de wederopbouw geschonken. Hieronder twee artikelen van persoonlijke toon, omdat de schrijvers er zelf bij waren.
Het eerste artikel werd gepubliceerd in het Kringblad van september 2004 (jaargang 14, nr 3) en is van de hand van Carel van Setten.
De tweede publicatie is uit het dagboek van Opa Bongers en werd ingeleid door kleindochter Gemma Stuart-Bongers in het septembernummer van het Kringblad van 2010 (jaargang 20, nr 3)