Bemmel Ressen Haalderen

Notulen augustus 2014

Van de bestuurstafel.

Vanuit bestuurszijde kunnen we mededelen dat:

De eerste druk van het jubileumboek, groot 1.000 stuks, is uitverkocht.

Inmiddels is er de opdracht gegeven voor een tweede druk van 500 stuks en deze worden in de laatste week van juli verwacht.

De Liberation Route door Lingewaard wordt uitgebreid met een vierde luisterkei in Ressen.

Namens de Historische Kring zal Gijs Bouwman samen met Wessel van Olst de tekst verzorgen.

De volgende activiteiten staan gepland:

 • 7 september LingewaardUIT. Ook hier zal de Historische Kring aanwezig zijn. Het programma zal bestaan uit:
 1. Live muziek door diverse artiesten en groepen (uit de regio)
 2. Sportieve en culturele activiteiten
 3. Workshops
 4. Informatiemarkt
 • 14 September. Open Monumentendag met als thema “Reizen”. Met de gemeente is afgesproken dat in “De Kinkelenburg” een tentoonstelling zal worden georganiseerd met als onderwerp REIZEN, zoals de Betuwse tram, Veerhuis “De Arend”, de G.T.W. en de Remise.
 • Ook is men doende een dorpswandeling aan de hand van het jubileumboek te organiseren.
 • Er is eveneens met de gemeente Lingewaard afgesproken dat er een tentoonstelling zal worden georganiseerd in het gemeentehuis en/of       “De Kinkelenburg” ter ere van het feit dat “De Kinkelenburg” 60 jaar in gebruik is als gemeentehuis. De tentoonstelling zal enige tijd te bewonderen zijn.
 • 18 September. Lezing door Michel Bongers. De lezing zal gaan over de gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld ten tijde van Market Garden. Met name over de hevige strijd die gewoed heeft in 1944. Tevens zal er gesproken worden over zijn boek “De Heuvel”. Het betreft een terugblik van de hoofdpersoon, een voormalige Duitse hospiksoldaat, die in het voorjaar van 1974, samen met een oogverblindende vriendin, een hotelkamer neemt in het Wapen van Bemmel, gerund door de familie Jansen. Van hieruit gaat hij op zoek naar een gevallen kameraad die op 5 januari 1945 sneuvelde tijdens een nachtelijke patrouille op De Heuvel, het stuk niemandsland tussen Bemmel en Huissen en waar in die tijd zwaar gestreden werd tussen Britten en Duitsers. Een zoektocht die onverwacht uitpakt.
 • Panelen Route. Men is bezig om panelen te plaatsen op markante plaatsen in Bemmel.
 • Filmavond in december. Wederom in het bejaardencentrum. Momenteel is men nog druk doende om van divers beeldmateriaal een mooie voorstelling te maken.

 

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!