Bemmel Ressen Haalderen

Lezing HKB: Oorlog in de Betuwe

Op 12 februari, aansluitend aan de ledenvergadering van de Historische Kring Bemmel, Haalderen en Ressen geeft Bauke Huisman van het Betuws Oorlog Info Centrum (BOIC ) een lezing over de gebeurtenissen tijdens de oorlog in de Betuwe.

Tijdens de tweede wereldoorlog is er ontzettend veel gebeurd in de Betuwe. Gebeurtenissen die een enorme impact hebben op het gebied en haar inwoners. Langzaamaan ontstaat het besef dat dit meer aandacht verdient. Aandacht voor wat er gebeurd is en aandacht voor de offers die gebracht zijn voor onze vrijheid.

Het BOIC heeft zich als doel gesteld al deze gebeurtenissen samen te brengen tot één groot verhaal, het WO2 verhaal van de Betuwe, the Island 44-45. ( De geallieerden noemden de Betuwe the Island, het Eiland, vanwege al het water in en rondom ons gebied) Dit verhaal is zo uniek dat dit meer bekendheid verdiend.

Tijdens de lezing wordt u op chronologische volgorde meegenomen langs alle gebeurtenissen in ons gebied, te beginnen met de mobilisatie en eindigend in het nu. Veel gaat over het lot van de inwoners en wat de oorlog met ze deed. Het verhaal verteld onder andere over de 198 dagen strijd die hier gewoed heeft, waarom de Betuwe tot één van de zwaarst beschadigde gebieden van Nederland werd en wat de ellende is geweest die de inwoners hebben meegemaakt. U krijgt veel foto’s te zien uit het gebied en aan de hand van simpele kaarten wordt een en ander verduidelijkt. Verder zijn er unieke dagboekfragmenten, vele foto’s van de omgeving in die tijd en niet eerder vertoonde luchtfoto’s van de directe omgeving.

Een zeer interessante lezing voor een ieder die geïnteresseerd is in de Betuwe en in de oorlogsgeschiedenis van ons gebied. Die mag u niet missen.

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!