WORTELS PAX CHRISTI NEDERLAND LAGEN IN BEMMEL

WORTELS PAX CHRISTI NEDERLAND LAGEN IN BEMMEL 

De wortels van de katholieke vredesbeweging Pax Christi Nederland, inmiddels samen met het Interkerkelijk Vredesberaad gefuseerd tot pax, lagen in Bemmel. Dat blijkt uit de studie Mensen van goede wil. Een geschiedenis van de katholieke vredesbeweging Pax Christi, 1948-2013 van de hand van historicus en Bemmelnaar Maarten van den Bos. Op woensdag 4 februari werd het boek gepresenteerd in museum Catharijneconvent te Utrecht. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan de uit Bemmel afkomstige Jeanne Wesslink-Steenhof. Zij gaf de beslissende stoot tot de vorming van de Nederlandse sectie.
De oprichting van de Nederlandse sectie van de internationale katholieke vredesbeweging Pax Christi had plaats in Utrecht op 5 mei 1948. In de wachtkamer derde klasse van het Centraal Station kwamen acht mensen bijeen die een Nederlandse sectie van Pax Christi wilden oprichten. Om een veelheid van redenen kwam het initiatief echter moeizaam van de grond. Er werd een reis georganiseerd naar het Franse Lourdes – waar de beweging juni 1949 een internationaal congres organiseerde – en het eerste nummer van het Contactblad voor Nederland verscheen. Desondanks moesten de betrokkenen tijdens een bijeenkomst in Den Haag in september 1949 concluderen dat zij geen toekomst zagen in de Nederlandse sectie. De aanwezigen gingen uiteen met de afspraak dat eenieder op lokaal niveau zou proberen initiatieven te ontplooien die dan later eventueel weer konden uitgroeien tot een volwaardige landelijke sectie.
Een van de aanwezigen te Den Haag was Jeanne Steenhof uit Bemmel. Afkomstig uit een vooraanstaande Bemmelse familie, bekend van machinefabriek De Remise aan de Karstraat, had zij deelgenomen aan de reis naar Lourdes. Geïnspireerd door wat zij daar had meegemaakt besloot zij dat ‘de Pax’ voor Nederland behouden moest blijven. Samen met studenten aan de Nijmeegse universiteit organiseerde zij eind november 1949 een adventstocht door de straten van Nijmegen. Uit deze groep organisatoren kwam uiteindelijk een nieuwe nationale sectie van Pax Christi voort die tot op de dag van vandaag bestaat.
De beweging zou uiteindelijk uitgroeien tot een van de meest beeldbepalende sociale bewegingen van naoorlogs Nederland, vooral bekend als medeorganisator van het grootschalige protest tegen de plaatsing van zogenoemde kruisraketten in Nederland in de jaren tachtig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!