Sociëteit het Manneneiland bestaat 75 jaar.

“De Sociëteit te Bemmel is opgericht in 1941, in de donkere jaren van de bezetting door den mof. Het geheele land zuchtte onder een onverdraaglijk juk en naarmate de bezetter de duimschroeven aanzette voelden de goede Nederlanders zich steeds meer tot elkaar aangetrokken en gevoelde men behoefte aan een inniger contact om in vertrouwde kring zijn hart te kunnen luchten en vaak ook om tot daden, tegen den bezetter gericht, te komen”.

De sociëteit telt op dit moment 29 leden en elke woensdagavond is er een bijeenkomst in het Wapen om samen te discussiëren over uiteenlopende onderwerpen maar ook te bridgen, klaverjassen en darten.

Jubileumviering

Zowel in 2017 als 2018 viert Sociëteit het Manneneiland haar 75-jarige bestaan met als hoogtepunt een theatervoorstelling over het Manneneiland. Erik Karel de Vries schreef op grond van interviews een boeiend en amusant verhaal over niet alleen de sociëteit, maar ook de ontwikkeling van Bemmel na de Tweede Wereldoorlog.

Teejaater Pan zal deze theatervoorstelling in samenwerking met het Nieuw Betuws Kamerkoor gedurende twee weekends in mei en juni 2018 uitvoeren in de TheaterKerk te Bemmel. Het belooft een interessant theaterstuk te worden met veel herkenningspunten voor mensen uit Bemmel en omgeving.

De kaarten zullen 10 euro kosten en te koop zijn o.a. via de site van de TheaterKerk.

In het Kringblad van de Historische Kring Bemmel van januari 2018 kunt u een uitgebreidere toelichting lezen.