Bemmel Ressen Haalderen

Lezing Ferdinand van Hemmen

Op woensdag 25 januari houdt Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, een lezing in Het Wapen van Bemmel met als titel

VAN ZIJDEWENDE TOT NEED, 1000 jaar leven met de dijken in de Betuwe; de lessen die we hieruit kunnen trekken

De lezing volgt op de ALV die op 25 januari om 19.15 uur is gepland. Een toelichting op de lezing:

Het klimaat verandert. En de rivieren worden steeds grilliger. Nu eens kampen ze met alarmerende tekorten aan water, zoals in de afgelopen zomer. Dan weer zwellen ze schrikbarend aan, zoals in de zomer van 2021 toen de neerslag en rivierafvoeren huiveringwekkend waren. Het is dan ook zaak om alert te blijven. Dat geldt zeker voor de bewoners van de Betuwe. Velen herinneren zich nog het hoogwater van 1995 dat gepaard ging met massale evacuaties.

Gelukkig krijgt de hoogwaterveiligheid volop aandacht. Zo is er een groot nationaal programma opgezet om de dijken aan te pakken. Ook de dijken in Lingewaard komen aan de beurt. Voor de zoveelste keer! Hoe zit dat nu eigenlijk? Reden voor landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen om ons mee te nemen in de tijdmachine van de Betuwse dijken. Daarbij ontdekken we onder welke omstandigheden Bemmel en andere dorpen hun eerste dijkjes bouwden en hoe ze deze met elkaar verbonden zodat de hele streek zou worden beschermd tegen het rivierwater.

Bizar is dat de rivieren juist na de bedijkingen steeds gevaarlijker werden. Het werd almaar lastiger om droge voeten te behouden. Door de tijd heen werden wel steeds oplossingen gevonden, maar voor zolang het duurde. Ferdinand sluit dan ook af met de vragen: wat kunnen we leren van 1000 jaar leven met de dijken in een tijd dat het water opnieuw uitdaagt? En hoe kunnen we die wijsheden benutten in het streven naar een duurzame leefomgeving?

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!