Bemmel Ressen Haalderen

Lezing Ferdinand van Hemmen: Het pokerspel met het water.

20 november: Lezing over de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-‘45.

Het sensationele verhaal over de strategische inzet van water in de Rijndelta, de gebeurtenissen aan het verdronken front en hoe een uniek monsterverbond het rivierengebied behoedde voor een grote humanitaire ramp.

De lezing wordt gehouden op in Bemmel in Het Wapen. Zaal open 19.30 uur. Lezing begint om 20.00 uur.

Zaterdag 2 december 1944 vliegt de Rijndijk bij Elden de lucht in. De Duitsers zetten de Betuwe onder water. Het water moet voorkomen dat de Geallieerden via Midden-Nederland oprukken naar het Ruhrgebied. De Duitsers lijken hun zin te krijgen. Maar de onderwaterzetting loopt uit de hand. Op 6 december bezwijkt de Liniedijk tussen Ochten en Opheusden: het dwarsdijkje dat het inundatiewater had moeten tegenhouden. Met geweld stroomt het water richting Tiel en de West-Betuwe.   

Alle hoop is nu gevestigd op de dijken van het in aanbouw zijnde Amsterdam-Rijnkanaal. Als die falen zullen ook de streken ten westen van het kanaal kopje onder gaan. De Duitsers vrezen in dat geval hun linies langs Maas en Waal te moeten opgeven en maken plannen voor nieuwe onderwaterzettingen. Er dreigen massale evacuaties in het rivierengebied. Een ongekende humanitaire ramp lijkt voor de deur te staan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maar al die megazorgen brengen vriend en vijand bij elkaar. Er ontstaat een basis voor een uniek monsterverbond: Duitsers en Nederlanders slaan de handen ineen om bij het kanaal de opmars van het water te stuiten. Duizenden mensen, gewapend met spaden en schoppen, stromen toe om te helpen. De kanaaldijken kunnen daardoor zodanig worden versterkt dat ze standhouden. Intussen is in de verdronken Betuwe een zeldzame vorm van oorlogvoering ontstaan: een zenuwslopende strijd om de eenzame eilanden in de inundatievlakte waarbij soldaten veranderen in matrozen.

De lezing wordt verzorgd door landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen, auteur van het boek Ooievaar brengt Zondvloed, de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-1945. Getoond wordt een beeldpresentatie waarin de nieuwste inzichten zijn verwerkt over de strategische betekenis van het water in de Rijndelta in de laatste oorlogswinter.

En over de heroïsche rol van Betuwse poldermensen bij de pogingen om een groot menselijk drama af te wenden. Duidelijk wordt ook dat water een ongewisse bondgenoot is in de strijd. Omgaan met die bondgenoot heeft alles weg van een pokerspel.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!