Lezing ’43 Historische Schoolplaten van Isings’

Na de start met koffie en thee nodigde Gijs Bouwman ons uit om te luisteren naar Walter Lodewijk en te kijken naar de schoolplaten van Isings.

Walter Lodewijk, voormalig directeur van het Stadsmuseum in Harderwijk, presenteerde een (samen met Lammert Postma gemaakte) lezing over Johan Herman Isings (1884-1977), tekenaar en illustrator. In 1901 werd de leerplichtwet voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar aangenomen en Isings maakte de bekende schoolplaten om de ‘vaderlandse geschiedenis’ voor de lagere scholen aanschouwelijker te maken.

Aan de hand van 43 schoolplaten nam Walter Lodewijk ons mee op een tijdreis die startte met een tekening over de hunebedden en eindigde met een tekening over de oorlogsjaren, de deportatie naar een concentratiekamp. Hij vertelde bij elke plaat niet alleen over de achtergronden, maar wees ook op interessante details in de tekeningen. Voor een aantal onder de 25 toehoorders waren het bekende platen, maar voor velen was het onbekend terrein. De bekendheid was afhankelijk van de mate van aandacht die school of onderwijzer aan deze manier van onderwijs wilde geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!