Bemmel Ressen Haalderen

Indrukwekkende lezing van Ferdinand van Hemmen.

De lezing op 20 november getiteld ‘Het pokerspel met het water’ werd druk bezocht.  Nadat de nodige stoelen waren bijgezet vanwege de grote belangstelling, begon landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen aan zijn indrukwekkende verhaal over de onderwaterzetting van de Betuwe in 1944-1945.

Nadat operatie Market Garden niet verder was gekomen dan Nijmegen en Elst lag de Betuwe in de frontlinie. Om een verdere opmars van de geallieerden te voorkomen, besloten de Duitsers een gedeelte van de Betuwe onder water te zetten. Daarvoor vloog op zaterdag 2 december 1944 de Rijndijk bij Elden de lucht in. Maar de onderwaterzetting liep uit de hand en op 6 december bezweek de Liniedijk tussen Ochten en Opheusden: het dwarsdijkje dat het inundatiewater had moeten tegenhouden. Met geweld stroomde het water richting Tiel en de West-Betuwe.   

Vol aandacht luisterde het publiek naar de rest van dit verhaal. De lezing duurde lang, tot half elf, maar geen moment verslapte de aandacht. Ferdinand van Hemmen besloot de lezing met de constatering dat water een ongewisse bondgenoot was in de strijd en dat omgaan met die bondgenoot alles weg had van een pokerspel.

Hieronder ziet u een aantal foto’s die op deze avond genomen zijn.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!