• Dit event is voorbij.

‘Voorwaarts’ tentoonstelling over de Nijmeegse vakbonden in Nijmegen

29 maart - 1 mei

Stichting Vakbondshistorisch Archief Nijmegen e.o.(SVAN) legt nu de laatste hand aan een tentoonstelling over de Nijmeegse vakbonden tussen circa 1900 en nu. Vanaf 29 maart is deze expositie te zien in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis/Mariënburgkapel.

Tientallen jaren lang heeft de SVAN archiefstukken, vaandels, vlaggen en voorwerpen verzameld, die inmiddels aan het Regionaal Archief Nijmegen en het Katholiek Documentatie Centrum zijn geschonken. Een deel uit de rijke verzamelingen wordt nu tentoongesteld in de Mariënburgkapel. Opmerkelijke archiefstukken, vakkundig gerestaureerde vaandels, schitterende zwart-wit foto’s en voorwerpen die onmiskenbaar deel uitmaken van de vakbondsgeschiedenis in Nijmegen en omgeving. Ook kun je filmpjes zien over vakbondsacties uit het verleden en de veranderende rol van de vakbond in de samenleving.

En er zijn interessante lunchlezingen, steeds op donderdag om 12 uur in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis/de Mariënburgkapel:

• 4 april: Henk Termeer over de vakbond Nijmegen rond oorlogstijd
  • 11 april: Jana Dauven en Lisa Smits over vakbondsvaandels
  • 18 april: Andreas Caspers over het Aktieplan Werkgelegenheid van de vakbond
  • 25 april: Andreas Caspers over de SVAN.

Na elke lezing kunnen belangstellenden in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen enkele originele stukken uit het vakbondsarchief bekijken.

Dit moet je zien en bijwonen. FNV-voorzitter Han Busker opent de tentoonstelling op 29 maart aanstaande. Maar je kunt ook daarna tot en met 1 mei komen op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag tussen 12.00 en 17.00 uur. Op maandag is het Huis gesloten. Wie komt krijgt ook een gratis exemplaar van het kwartaalblad Nijmeegs Katernmee, waarin interessante artikelen staan over de vaandels en de geschiedenis van de SVAN.

Begin:
Einde: