Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Tentoonstelling unieke archeologische vondsten van Romeins grafveld in Bemmel

27 april @ 00:00 - 29 april @ 00:00

Bij archeologisch onderzoek als voorbereiding op de doortrekking van de A15 is in Bemmel een compleet Romeins grafveld van de Betuwse elite ontdekt. Een unieke ontdekking van nationaal belang. Op vrijdag 27, zaterdag 28 en zondag 29 april aanstaande presenteert Rijkswaterstaat de topstukken uit deze archeologische ontdekking aan het publiek. Iedereen die geïnteresseerd is in archeologie, de Romeinse tijd of de oude bewoners van dit deel van de Betuwe kan deze drie dagen tussen 10.00 en 16.00 uur in Cultureel centrum De Kinkel in Bemmel naar een speciaal opgezette tentoonstelling komen kijken en luisteren naar de verhalen van de archeologen. De toegang is gratis.

Topstukken
Archeologen hebben het Romeinse grafveld begin dit jaar ontdekt bij onderzoek als voorbereiding op de doortrekking van de A15 van knooppunt Res

 

sen naar de A12. Het betreft een compleet Romeins grafveld uit de tweede en derde eeuw na Christus. Volgens de archeologen betreft het een begraafplaats vande Romeinse elite in de Betuwe. De omvang en compleetheid van het grafveld en de soorten, diversiteit, hoeveelheiden kwaliteit van de graven en grafgiften zijn uniek voor Nederland. In het grafveld zijn veel luxe grafgiften gevonden, zoals geïmporteerd, geverfd aardewerken serviesgoed bestaande uit kruiken, kannen, borden, drinkbekers en olielampjes. Daarnaast is tafelwaar gevonden bestaande uit glazen flessen en een glazen kom, maar ook versierde bronzen schenkkannen, drinkbekers en schalen. 

Lezingen

Naast de speciale tentoonstelling vertellen de bij de opgraving betrokken archeologen in korte lezingen over de bijzondere vondsten. De lezingen vinden doorlopend plaats tussen 10.00 en 16.00 uur. Reserveren is niet nodig. Uiteraard beantwoorden de aanwezige archeologen vragen over de Romeinse geschiedenis van de gemeente Lingewaard.

Praktisch

Datum:            vrijdag 27 tot en met zondag 29 april

Locatie:           Cultureel centrum De Kinkel, Van Ambestraat 1, 6681 AK Bemmel

Tijdstip:           10.00 tot 16.00 uur

Toegang:         gratis

De expositie maakt onderdeel uit van de jaarlijkse Nationale Romeinenweek

 

Gegevens

Begin:
27 april @ 00:00
Einde:
29 april @ 00:00

Organisator

Rijkswaterstaat

Locatie

Kinkel
error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!