De muntvondst op De Boel

Met de publicatie van zijn artikel over de muntvondst op De Boel uit 2004 in De Beeldenaar kon Paul Oostervink zijn onderzoek hierover afsluiten.
Op 23 februari j.l. kon hij in de kringlocatie De Kinkel van de Historische Kring Bemmel (HKB) een exemplaar van De Beeldenaar 2016, 40e jaargang, nr. 2 aan Wim van de Pol en Richard Rikken van de HKB aanbieden.

In 2015 werd door Richard Rikken en Paul Oostervink van de HKB een fietstocht ondernomen om te zien of nog iets uit het verleden van De Kleine Boel en De Groote Boel was te ontdekken.
Op de plek waar eertijds het grote landgoed Den Boel stond, waren de werkzaamheden van de nieuwe woonbuurt met de naam Grote Boel van het inrichtingsproject Waalsprong in Nijmegen-Noord al begonnen.
De enige momenteel nog zichtbare verwijzing naar de Groote Boel is de naam op het hekwerk dat het erf begrenst van een boerderij gelegen aan de Griftdijk, nummer 23 oude nummering, nieuw nummer: 64.

Over De Kleine Boel en de Groote Boel zijn in de periode 1996 – 2000 al veel artikelen geschreven en verschenen in het kringblad van de HKB. Met het artikel in het kringblad van de HKB van september 2015 is door hem hier ook al aandacht aan besteed. Maar over de 11 munten die te samen de muntschat op De Boel vormen was nog geen uitgebreid artikel geschreven.

de Beeldenaar1

Foto: Jos Bulters

 

 

Bij de start in 2015 van de nieuwe woonbuurt van het inrichtingsproject Waalsprong in Nijmegen-Noord is de gekozen naam “Grote Boel” daarom uit historisch besef een goede keuze. Te meer daar het gebied grotendeels samenvalt met het grote landgoed Den Boel zoals dat uit de 18e en 19e eeuw bekend is. Met dit artikel in De Beeldenaar zal deze muntvondst nu ook meer landelijke bekendheid verwerven.

Klik hier om De Beeldenaar te lezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Rechter muisknop uitgeschakeld!!