Sociëteit het Manneneiland

Op 18 november kon men in De Gelderlander onderstaand bericht lezen:

Bemmelse sociëteit hoopt op meer bekendheid na toneelstuk

BEMMEL – De Bemmelse herensociëteit Manneneiland bestaat 75 jaar, maar is maar bij weinigen bekend. De 29 leden tellende club wil daar verandering in brengen door een belangrijk sociaal-cultuureel evenement te organiseren: een toneelstuk over de club en over de gebeurtenissen in Ressen, Bemmel en Haalderen sinds 1941.

Destijds waren het notabelen die licht wilden brengen in donkere tijden met kaarten en biljarten. De officiële oprichting was in 1946. De naam verwijst naar de evacuatie van de Betuwe in de oorlog. Toen bleven alleen mannen over om te passen op huizen en vee.

Uitvoering
Aan het toneelstuk gaan onder meer Teejater Pan en het Nieuw Betuws Kamerkoor meedoen. Voor het scenario moet Erik Karel de Vries zorgen. De uitvoering staat gepland voor mei 2018. „Daarna moet heel Lingewaard ons kennen”, zegt secretaris Louis du Pré.

Sponsors
De club komt juist nu met de plannen naar buiten omdat het op zoek is naar sponsors. De begroting vertoont nog een gat van 8.000 euro. De sociëteit wil dat zo ver mogelijk dichten alvorens aan de daadwerkelijke voorbereidingen te beginnen.

In het Kringblad van september 2014 schreef John Ruiter een artikel over de geschiedenis van de sociëteit. U kunt het hiernaast nog eens teruglezen.