25-jarig jubileum: een ware reünie

De massale belangstelling voor de receptie van de Historische Kring Bemmel – 25 jaar – op 17 mei in De Kinkel deed het meest denken aan een grote reünie. De enorme publieke belangstelling en de zon op het platte dak deden de temperatuur binnen al gauw tot grote hoogte oplopen.

De zaal liep al snel vol.

Dat belette het ensemble Animuze, onder leiding van Henk Wierink, niet de feestelijke bijeenkomst extra luister bij te zetten.

Animuze in actie

Na een welkom van de huidige voorzitter Gijs Bouwman, die terugkeek op de eendrachtige samenwerking binnen de kring, werd er een uitvoerig en gevarieerd programma afgewerkt.

Gijs Bouwman achter de microfoon

In een korte film vertelden de oud-voorzitters over hun tijd en wat de kring toen beroerde. Ook kwam mede-oprichtster (en nog steeds bestuurslid) Maria Janssen van Gelder aan het woord.

De oud-voorzitters

De wethouder van cultuur van de gemeente Lingewaard, Theo Janssen, hield de zaal voor dat de samenwerking tussen de historische kringen van Huissen, Gendt en Bemmel uitstekend is. Het heikele punt van de toekomstige huisvesting van de HKB omzeilde hij met de nodige voorzichtigheid.

Vervolgens werd Maria Jansssen-Van Gelder extra in het zonnetje gezet, omdat zij, mede-oprichtster, vijfentwintig jaar deel uitmaakt van het bestuur. Zij kreeg hiervoor het ere-lidmaatschap aangeboden met de daarbij behorende oorkonde en verenigingspenning.

ere-lidmaatschap voor Maria Janssen-Van Gelder

Daarna werd het jubileumboek gepresenteerd door Charles Derksen. In dit boek bekijken de samenstellers aan de hand van een wandeling door Bemmel, Haalderen en Ressen de grote veranderingen die deze dorpen hebben ondergaan. Ze gebruiken daarvoor de foto’s uit het archief van de HKB die ze leggen naast de actuele foto’s van dezelfde locaties.

Charles Derksen presenteert het jubileumboek.

Veel leden van de Historische Kring Bemmel konden het boek na de presentatie mee naar huis nemen; het werd ter plekke verkocht. Het boek is overigens nog te koop bij boekhandel Polman en bij boekhandel Bruna Van Appeldoorn, een aanrader.

Na afloop van het officiële gedeelte bleef menigeen nog geruime tijd napraten, het boek bespreken en vele herinneringen ophalen, zoals dat gebruikelijk is bij een reünie.